masseren alphen aan den rijn

Sportmassage

 

Een mooie definitie van sportmassage is:
"Het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde, ontspannen sporter, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te stabiliseren en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen."


Last van stijve spieren, vermoeide armen, benen of rug door sporten of door je dagelijkse activiteiten, dan is het tijd voor een sportmassage, want deze kan je helpen deze klachten te verminderen. Een sportmassage kun je voor, tijdens rustdagen of na een inspanning laten uitvoeren. Voor het sporten passen we een stimulerende massage (als onderdeel van de warming-up) toe om de spieren voor te bereiden op de prestatie. Na afloop van je sportprestatie is de massage ter ontspanning, om vocht en afvalstoffen in de spieren te laten afvoeren. De massage zorgt dan voor minder spierpijn en minder kans op blessures. Ook tussen 2 inspanningen in op bijvoorbeeld een rustdag kan een massage bevorderlijk voor het herstel zijn.Bij (opnieuw) beginnende sporters kan de sportmasseur een belangrijke rol spelen bij bijvoorbeeld de opbouw van een goede conditie. Door samen met de sporter een goed gerichte training samen te stellen, wordt de kritische grens niet overschreden


Sportmassage mag nooit worden toegepast (de eerste dagen / weken) na een spierscheur, bij een ontsteking of wond van de huid, of als iemand koorts heeft. Als de spieren heel zwaar belast zijn, is het beter om de sportmassage enkele dagen uit te stellen.

 

Wat kun je nog meer verwachten van een sportmasseur?
- Inspectie van je lichaam
- Functietesten van spieren en gewrichten
- Tapen en bandageren ter ondersteuning bij je sportactiviteit


Medical Tape: 


In de praktijk werken wij met Cure Tape, via Fysiotape.nl:

De behandelmethode is uiterst effectief, pijnvrij en veilig.
Bij de juiste toepassing ervaart de patiënt gedurende de behandeling al direct verschil.

In het praktijkveld wordt de tape als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt/sporter geneest niet sneller, maar het weefsel kan beter regenereren doordat enkele processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen.


De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat CureTape® een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Visueel gezien kan men golfjes waarnemen op de tapeapplicatie; Deze worden convolutions genoemd.

Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.Voor wie is deze massage geschikt?


Intensieve sportbeoefening kan leiden tot overbelastingsverschijnselen met als gevolg een achteruitgang van de weefselstructuren, waardoor de kans op een blessure toeneemt. Door sportmassage blijft het lichaam van de sporter gezond, presteert het beter en de kans op blessures neemt aanzienlijk af.Ben je een niet sporter?
Ook dan kan een sportmassage zinvol zijn, bijvoorbeeld bij een vastzittende schouder of stijve nek, vermoeide armen en benen of als je last hebt van je onderrug.

Je kunt een sportmasseur zonder verwijzing van een arts bezoeken. De sportmasseur is zelf echter geen arts en mag dus ook geen diagnose stellen, of echte ziektes behandelen. Hij kan echter wel ingrijpen bij beginnende overbelastingsverschijnselen, het proces van trainingshervatting na blessures begeleiden en een behandeling van een arts of fysiotherapeut ondersteunen.

Veel sportmasseurs (waaronder ikzelf) zijn aangesloten bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS), en hebben ook het nationale examen sportmassage afgelegd bij het NGS. Voor meer informatie: zie de site van het NGS.
Medical Tape / Indicatie-gebied:


Het indicatiegebied van CureTape is zeer uitgebreid:

 • (Na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat, zoals rug- en schouderklachten, maar ook knie- en kuitklachten. Hypotone spieren kun je stimuleren en hypertone spieren inhiberen.
 • Preventief toepassen van CureTape® om spieren en gewrichten bij overbelasting te beschermen.
 • De range of motion verandert direct bij juiste toepassing.
 • Reduceren van ontstekingen.
 • Verminderen van klachten door vloeistofstuwingen zoals oedeem en bloeduitstortingen. Er zijn speciale technieken voor het behandelen van lymfoedeem en hematomen.
 • Correctie van de lichaamshouding of standverandering van een gewricht.
 • Direct invloed op het endogene en analgetisch systeem (pijndemping).
 • Behandeling van problemen ontstaan door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfarm).
 • Bestrijding van (spannings) hoofdpijn en zenuwpijn door beïnvloeding van het zenuwstelsel.
 • Segmentaal, door het gunstige beïnvloeden van organen zoals bij o.a. maagklachten en menstruatieklachten.
 • Verbetering van de propriosensoriek.
 • Beïnvloedt enkele eigenschappen van de fascia  door mechanisch en sensorische stimulatie.


Contra Indicaties:

Tapen is:

 • Niet ongevaarlijk bij een acuut letsel, waarbij niet goed/volledig gediagnosticeerd kan worden.
 • Niet aan te raden bij koorts.
 • Niet aan te raden over een beschadigde huid.
 • Niet zonder risico bij zwangerschap. Behandelingen zijn voor bepaalde indicaties mogelijk. maar altijd in overleg met de behandelend therapeut.
 • Gevaarlijk bij een trombose, een thrombus zou los kunnen komen.